Laser ontharen Utrecht

Tips voor het uitzoeken van een kliniek
Ongewenste haargroei of overbeharing is voor veel mensen in Utrecht en omgeving een probleem. Zo kun je last hebben van rode bultjes, jeuk en ingegroeide haren door scheren en harsen. Laser ontharen biedt hiervoor de oplossing! Maar hoe gaat laser ontharing in zijn werk? In dit artikel vind je tips voor het uitzoeken van een kliniek en meer informatie over de behandeling en het te verwachte resultaat.  
Het aanbod aan laserklinieken is tegenwoordig ontelbaar. Alleen al Utrecht telt tientallen klinieken voor laser ontharen. Maar waar let je dan op voor het uitzoeken van een geschikte kliniek? Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je goed luistert naar je gevoel bij een kliniek. Is het schoon naar jouw idee en ziet het er professioneel uit? Dan is dat al een eerste stap in de goede richting!

Laser vs. IPL
Voor definitieve laserontharing is het belangrijk dat je wordt behandeld met een laser en niet met een flitslamp, zoals bijvoorbeeld de IPL-flitslamp. Een flitslamp zorgt er namelijk voor dat de haargroei voor een periode wordt gereduceerd, maar uiteindelijk weer zal terugkomen. In tegenstelling tot de laserbehandeling, is de IPL behandeling goedkoop. Een laser richt zich op 1 chromofoor in de huid, waardoor je doelgerichter en effectiever te werk kan gaan. Een laser kan je al kopen vanaf €10.000 tot circa €100.000. Hierin zit dus een groot verschil in kwaliteit. Zoek dus uit welke techniek er wordt gebruikt (laser/flitslamp) en let op dat je met een nieuwe, sterke en kwalitatief goede laser wordt behandeld.  

Een laser richt zich of op het vernietigen van het haarzakje (huidtype 1 t/m 3) of op het vernietigen van de bloedtoevoer van het haarzakje (geschikt voor huidtype 4 t/m 6) of een combinatie hiervan. Niet alle klinieken bieden de juiste lasers aan voor het behandelen van alle huidskleuren. Kijk dus of ze specialistische behandelingen aanbieden en ook daadwerkelijk de beste laser in huis hebben voor jouw huidskleur. Geschikte lasers voor huidtype 1 t/m 3 zijn de Alexandrite laser en Diodelaser. Voor huidtype 4 t/m 6 is dat de Nd:Yag laser. 

Prijzen vergelijken
Bij het uitzoeken van een geschikte onthaarkliniek vergelijk je de prijzen. Logisch, want je wilt uiteraard niet teveel betalen voor de behandelingen. Toch adviseren wij je om hier niet al te veel naar te kijken. Het is uiteindelijk belangrijker dat je op de juiste manier geholpen wordt en je straks blij bent met het resultaat. Een lage prijs in het begin kan naar verloop van tijd duurder uitpakken als je meer behandelingen nodig schijnt te hebben. Wees je ervan bewust dat laser ontharen om een risicovolle, medische handeling gaat. Goede kennis van zaken over laserbehandelingen is van belang. Op dit moment in Nederland kan iedereen een laserapparaat kopen en een ontharingskliniek beginnen. Huidtherapeuten hebben een eigen register in de wet BIG en vallen daarmee ook onder het tuchtrecht. Ons advies is om je alleen te laten laseren door een arts of een huidtherapeut.  

De behandelingVoorafgaand aan een laserbehandeling vindt er een intakegesprek plaats. De behandelaar zal door het uitvragen van specifieke gegevens (medicatiegebruik, zongedrag, gezondheid) bepalen of je in aanmerking komt voor de behandeling. Enkel donker gepigmenteerde haren kunnen worden behandeld met de laser. Witte, grijze of rode haren kunnen alleen worden behandeld door middel van elektrisch ontharen. Ook is het belangrijk dat je huid niet zongebruind is en dat je 4-6 weken voorafgaand aan de behandeling niet in de zon bent geweest. Tijdens de laserbehandeling worden de haarzakjes vernietigd door middel van lichtpulsen. Bij een laser geschikt voor een licht huidtype gebeurt dit door de opname van het licht in de pigmenten van de haarwortel. Andere huidstructuren worden niet beschadigd.

Een donker huidtype wordt behandeld met de Nd:yag laser. Hierbij wordt niet het pigment, maar het bloed geabsorbeerd in de huid. De bloedtoevoer van het haarzakje wordt stuk gemaakt waardoor de haar niet meer kan groeien. Deze processen zijn alleen effectief als de haren in de juiste haargroeifase zitten. Het is echter zo dat haren zich niet allemaal tegelijk in hetzelfde stadium bevinden. Om die reden zijn meerdere laserbehandelingen nodig. Gemiddeld zijn 6 tot 10 behandelingen voldoende. De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van het behandelgebied. Voor het gelaat is dit meestal tussen de 4-5 weken en voor het lichaam ongeveer tussen de 6-8 weken. Tijdens het lasertraject is het belangrijk op de haren niet te waxen of te epileren, wel mag je de haren scheren. Laserontharing werkt door de haarfollikel uit te schakelen. Vermijd dus alle andere handelingen die haar verwijderen aan de wortel. Dit omdat anders de laser niet zijn werk kan doen.

ResultaatNa elke behandeling merk je dat er steeds minder haren terug groeien. De behandelde haren vallen na 2 tot 4 weken uit: het lijkt alsof ze groeien maar de afgestorven haren worden door de huid naar buiten geduwd. Bij de laserbehandeling wordt er gestreefd naar circa 80% haarreductie. 100% haarreductie is onrealistisch. Soms blijven er nog enkele, dunne, flossige haren over waar de laser niet goed op reageert. Hoe dikker en gepigmenteerder de haren zijn, hoe effectiever de behandeling. Het is belangrijk dat je de behandelreeks die je met de behandelaar hebt afgesproken voltooid. Stop je bijvoorbeeld bij behandeling 3, dan kan het zijn op ten duur zijn dat de haren dan toch weer terugkomen. Het advies is om de behandelreeks af te maken om ervoor te zorgen dat de voorgoed verdwijnen.

Heb je een reeks laserbehandelingen ondergaan en ben je zwanger? Dan kan het zijn door hormonale veranderingen dat er extra haren worden aangemaakt. De haren die zijn behandeld met de laser zullen niet meer terug komen, wel kunnen slapende haren die in de huid zitten worden gestimuleerd. Vaak na een zwangerschap vallen deze haren vanzelf weer uit. Tot slot, adviseren we na een behandelreeks om eens in de paar jaar een onderhoudsbehandeling te ondergaan. Mochten er namelijk slapende haren worden gestimuleerd door middel van een zwangerschap of eventuele medicatie, dan kunnen deze haren direct weer worden weg gelaserd.  

Heb je nog meer vragen over laser ontharing? Neem dan gerust met ons contact op of maak een afspraak voor een intakegesprek.  

Over de schrijver
Reactie plaatsen