Rosacea behandelen Utrecht


Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die zowel bij mannen als vrouwen kan voorkomen. Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. De belangrijkste klachten en verschijnselen zijn: roodheid, couperose, puistjes, verdikking en zwelling van de huid, branderig gevoel, jeuk, flushing (overmatig blozen met warmte gevoel). 

Om rosacea te behandelen kan je kiezen uit de volgende behandelingen: 

Easy Droxy Azelaic Peeling

IPL-flitslamp

Lira peeling

Rosacea behandelen Utrecht

Oorzaken

De oorzaak van rosacea is nog onbekend. Waarschijnlijk spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol. De klachten van rosacea kunnen verergeren door bijvoorbeeld: warmte, zonlicht, emoties en sommige cosmetica zoals make up en huidverzorgingsproducten. 

Hoewel we nog steeds niet weten wat de precieze oorzaak van rosacea is wordt dit wel in verband gebracht met de demodexmijt. Dit is een mijt die bij iedereen leeft op de huid in de haarzakjes en talgklieren. In het geval van rosacea zijn de mijten in grote getalen aanwezig. Ze kunnen huidaandoeningen stimuleren, waaronder dus rosacea en acne-achtige ontstekingen.

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

Bij couperose is er sprake van blijvend verwijde rode vaatjes in het gezicht. Bij rosacea zie je die verschijnselen ook, maar vaak spelen er dan ook nog veel meer klachten zoals rode bultjes, zwellingen en soms ook droge, rode ogen. 

Rosacea behandelen Utrecht

Rosacea en voeding

Uit onderzoek blijkt dat voeding invloed heeft op rosacea. Dit gaat om voedingsmiddelen die veel histamine bevatten of dit vrijmaken. De invloed hiervan kan per persoon verschillend zijn. Voedingsmiddelen met veel histamine zijn:

  • Oude kazen, schimmelkazen
  • Pinda's en noten (cashew, pecan)
  • Gefermenteerde producten zoals zuurkool
  • Tomaten, spinazie, bietjes, aubergine, pompoen, avocado
  • Fruit, vooral aardbeien, ananas, kersen, druiven, papaya, kiwi, frambozen en citrusfruit
  • Kruiden en specerijen (vooral kerrie, kaneel, paprikapoeder, chilipoeder, nootmuskaat)
  • Bier en wijn (voornamelijk rode wijn)
  • Vis (vooral vis in blik)

Adviezen

 • De gezichtshuid bij mensen met rosacea is kwetsbaar en gevoelig. Daarom gelden er specifieke maatregelen en adviezen voor het verzorgen van de huid.
 • Vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht in het gezicht.
  - Gebruik dagelijks zonnebrandcrème die tegen UVB en UVA beschermt met een beschermingsfactor van 15 SPF of hoger. Middelen met titaniumdioxide of zinkoxide geven de minste irritatie.
 • Het belangrijkste is dat je voorzichtig bent met de zon. Een grote trigger voor rosacea is namelijk de zon. Wees daarom op je hoede en draag altijd een hoge beschermingsfactor zoals de Skintech Melablock HSP® SPF 30 of 50. Of bijvoorbeeld de Colorescience huidverzorging met SPF 50 en een camouflerende tint. Hierin zit zinkoxide waardoor de huid niet word geïrriteerd. 
 • Maak je huid schoon met een mild reinigingsproduct, zoals de Skintech Cleanser foam. Deze reiniging is ph-neutraal. Gebruik liever geen ruwe washand, maar een zacht wattenschijfje of je handen om de huid met de reinigingsfoam schoon te maken. 
 • Dep de huid voorzichtig droog met een zachte handdoek of tissue.
 • Vermijd de volgende huidverzorgingsproducten: waterproof make-up, huid tonics, toners, zogenoemde adstringenten (die alcohol, menthol, pepermunt, kamfer, toverhazelaar, lavendel of eucalyptus olie kunnen bevatten), cosmetica die natriumlaurylsulfaat, parfum, fruitzuren of glycolzuur bevatten, exfoliatieve crèmes (zogenoemde scrub crèmes), scrubs en reinigingsborstels.
 • Om roodheid en onzuiverheden te camoufleren kan een ‘foundation’ (vloeibare of minerale make up) en/of ‘concealer’ (voor camouflage) op waterbasis (dus olie-vrij) gebruikt worden. Kom gerust eens langs om onze producten van Colorscience te testen! 
 • Voor een rode huid zijn speciale middelen beschikbaar die lichtgroen van kleur zijn, om het rood te camoufleren.
Rosacea behandelen Utrecht

Op naar een gave huid! 

Het hebben van rosacea kan je onzeker maken. Maak een afspraak voor een gratis intake met een huidanalyse en dan maken we samen een plan om jouw rosacea de baas te zijn. Tijdens het vrijblijvend consult gaan we kijken wat er precies aan de hand is met je huid en maken we een plan op maat.