Beenvaten

Heb jij last van ontsierende beenvaten? Dit kan erg vervelend zijn! Gelukkig kunnen oppervlakkige beenvaten doeltreffend worden behandeld door middel van de Nd:YAG laser.

Maak een afspraak

Kom langs voor een vrijblijvende intake
Huidkliniek Utrecht behandelen roodheden

Om beenvaten te behandelen wordt de Nd:YAG laser ingezet. Deze laser produceert een geconcentreerde lichtbundel dat wordt geabsorbeerd door de rode en paarse kleur van de bloedcellen in de vaten. Vervolgens wordt de energie van de laserlichtbundel omgezet in warmte wat ervoor zorgt dat het bloedvat coaguleert. Het lichaam gaat deze gecoaguleerde beenvaten opruimen met gave benen als resultaat.

Beenvaatjes behandelen Utrecht huidtherapeut

Oorzaken

Er zijn verschillende factoren die mee spelen in het ontstaan van gesprongen beenvaten, zoals: genetische factoren, ouderdom, langdurig staan of zitten, zwangerschappen en spataderen. Maar wat is nu precies het verschil tussen spataderen en de oppervlakkerige besenreiser varices? Spataderen lopen als dikke kronkelige aderen in de benen. Deze ontstaan uit twee grotere beenvaten: de Vena Sephena Magna (VSM) en de Vena Saphena Parva (VSP). Spataderen ontstaan doordat de kleppen in deze aderen niet meer goed sluiten en het bloed niet meer efficiënt naar het hart terug kan worden gepompt. Het bloed blijft dus staan. Spataderen kunnen daarbij ook lichamelijk klachten geven:

  • Zwaar en vermoeid gevoel in de benen
  • Rusteloze benen (restless legs)
  • Gevoel van lopende mieren over de benen
  • Vochtophoping rond de enkels (veneus oedeem)

Spataderen zijn niet met de Nd:YAG laser te behandelen, ze liggen hiervoor te diep. Daarentegen kunnen besenreiser vaten uitstekend worden behandeld door middel van de laser. Deze vaten liggen oppervlakkig in de huid en hebben een rode, paarse of soms blauw kleur. Ze lijken op de uitwaaieringen van berkentakjes, vandaar ook de naam.

De behandeling

Voorafgaande aan de behandeling vindt er een vrijblijvend intake gesprek plaats met de huidtherapeut. Hierbij wordt gekeken of je aanmerking komt de de laserbehandeling en wordt besproken hoe de behandeling in zijn werk gaat. Zodra er een behandelplan is opgesteld kan de behandeling beginnen. Tijdens de behandeling wordt eerst samen het behandeld gebied afgetekend met een wit huidpotlood. De laserpulsen zijn sterk geconcentreerde lichtbundels die de vaten binnen dringen. Dit geeft het gevoel alsof er een elastiekje tegen de huid tikt. Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van een speciaal koelsysteem. Dit geeft een licht verdovend effect wat de behandeling aangenamer maakt. Om de ogen tegen de laserpulsen te beschermen wordt er gebruik gemaakt van een laserbril om de ogen te beschermen.

Beenvaten behandelen laser Utrecht


Bij de behandeling van beenvaten wordt laserlicht in een fractie van een seconde geabsorbeerd door het hemoglobine in het bloed en daar omgezet in warmte. Deze warmte verhit het bloedvat waardoor deze coaguleert, zonder het omliggende weefsel schade toe te brengen. Tijdens de  behandeling werken wij met een koelsysteem welke verwerkt is in de behandelkop van de laser. Hiermee wordt tijdens het behandelen de huid direct gekoeld om de behandeling aangenamer te maken. De behandeling voelt als speldenprikjes op de huid. Na de behandeling kan de huid rood zijn van kleur en licht gezwollen. De herstelperiode kan van enkele dagen tot weken duren. Dit is afhankelijk van de dikte van de bloedvaatjes en het herstelvermogen van de huid. Krab of pulk niet aan de korstjes, dit kan tot littekenvorming leiden. Direct na de behandeling is er nog geen resultaat zichtbaar. Het lichaam heeft gemiddeld 10 weken nodig om de behandelde vaatjes af te breken en af te voeren. Voor het beste resultaat zijn er vaak meerdere behandelingen nodig. De huidtherapeut zal tijdens het intakegesprek aangeven hoeveel behandelingen voor jou van toepassing zijn voor het beste resultaat. Gemiddeld ligt het aantal behandelingen tussen de 3 á 5 behandelingen.

Thuisadviezen

    Om een optimaal resultaat te behalen na de behandeling is het advies om stimulatie van de doorbloeding de eerste dagen te vermijden. Het is belangrijk om de eerste dagen na de behandeling niet te sporten, stomen, masseren, scrubben, in de sauna te gaan of in een warm bad te gaan. 
    • Wandelen mag wel! Om nieuwe besenreiser vaatjes te voorkomen is het belangrijk de kuitspierpomp goed te gebruiken. Dagelijks wandelen om zo de kuiten aan te spannen is een manier om dit voldoende te stimuleren.
    • Wanneer de beenvaatjes in groteren getalen aanwezig zijn en er ook sprake is van lichamelijke klachten is het verstandig om steunkousen te dragen. Deze zorgen voor tegen druk tegen de huid aan. ook na de behandeling mag dit gedragen worden.
    • Helaas zijn er geen producten die beenvaatjes voorkomen of verhelpen. Wel is het belangrijk de benen te beschermen tegen de zon wanneer de besenreiser vaatjes worden behandeld. Gebruik daarom minimaal een SPF 30 en smeer elke twee uur opnieuw de huid in wanneer deze wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Laser behandeling vaatjes Utrecht

Wil jij een gave huid?

Het hebben van beenvaatjes kan soms storend zijn. Loop er daarom niet langer mee rond! Maak eenvoudig een afspraak voor een gratis intake met huidanalyse en kom te weten hoe jij die gave, stralende huid weer terug krijgt.

Maak een afspraak


Kom langs voor een gratis en vrijblijvende intake